Στα τεκμήρια της ενότητας Αγωνιστικές εκδηλώσεις, Enduro που ακολουθούν, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει με ακρίβεια, ένα ευρύ φάσμα ιστοριών και αγώνων από αυτούς που οργάνωσε ή είχε δυναμική ανάμιξη η ΛΕΜΟΤ. Η παρουσίαση γίνεται χρονολογικά, από το παλιότερο δημοσίευμα προς το νεότερο, καλύπτοντας με ελάχιστα κενά (όπως το 1986 & το 1990 που δεν έγινε το Αττικό enduro), μια περίοδο 16 ετών (1981-1997).

Ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο κείμενο για τη μόλις δεκάχρονη τότε Ιστορία του ελληνικού enduro, εντοπίστηκε στο παράρτημα 1 του κανονισμού enduro που γράφτηκε και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1983. Από εκεί η πηγή μου.

To κείμενο έχει ως εξής: «Το enduro έχει δέκα περίπου χρόνια ζωής στη χώρα μας. Το αγωνιστικό enduro πηγαίνει μόλις στο τρίτο. Δεν ξεκίνησε φυσικά με τη μορφή που έχει σήμερα. Άρχισε μιμούμενο το ράλλυ αυτοκινήτου – κάτι που ακόμη και σήμερα κάνουν οι άσχετοι με το enduro διοργανωτές.

Ο πρώτος καθαρός αγώνας enduro γενικά θεωρείται το ENDURO-ΟΛΥΜΠΟΥ όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν εκτός δρόμου κομμάτια αδιάβατα σε αυτοκίνητα. Χαράχτηκε και διοργανώθηκε από το ADVENDURE CLUB ΛΑΡΙΣΑΣ με την τότε διοίκηση της ΑΛΑΜΟΛΑ.

Το ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ENDURO έγινε το 1982-83. Περιλάμβανε 5 ENDURO από τα οποία μέτρησαν τα 4. Το πρωτάθλημα προκήρυξε η ΛΕΜΟΤ και διοργάνωσαν οι: ADVENDURE CLUB ΛΑΡΙΣΑΣ, ΛΕΜΟΤ και Μοτολέσχη Ξυλοκάστρου.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ENDURO προκηρύχτηκε από την υπό ίδρυση ΜΟΤΟΕ κατά τη διάρκεια της 1ης Σύσκεψης των Εφόρων Αγωνιστικού στα Καμένα Βούρλα 17/9/83 (Β’ Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών).

Ο κανονισμός που κρατάτε στα χέρια σας καταρτίστηκε στις 5/11/83 κατά τη 2η Σύσκεψη Εφόρων Αγωνιστικού των συνεργαζόμενων στη ΜΟΤΟΕ ομίλων και λεσχών. Που έχουν ομάδες ENDURO δηλ.: ADVENDURE CLUB – ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΜΛΕΧ (Χαλκίδα), ΜΟΘ (Θεσ/νικη), Μοτολέσχη Ξυλοκάστρου και ΛΕΜΟΤ».

Όσο λιτό είναι το παραπάνω κείμενο τόσο αποτυπώνει με ακρίβεια την απαρχή της Ιστορίας του enduro στην Ελλάδα. Για μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τους αγώνες της εποχής, διαβάστε σε αυτή την υποενότητα το άρθρο του Θανάση Χούντρα, «2 δρόμοι για το enduro» (περ. ΜΟΤΟ τ.003 Μαρτ (1986) 92), και βέβαια την «Ιστορία του ελληνικού enduro» του Θοδωρή Δελαπόρτα, όπως δημοσιεύτηκε σε τρείς συνέχειες στο περ. 0300 το 1998.

Για να εντρυφήσετε σε ακόμα παλιότερες εποχές ελληνικών αγώνων μοτοσυκλέτας, διαβάστε στην υποενότητα “Διάφοροι αγώνες” το πολύ ενδιαφέρον δισέλιδο άρθρο του Δημήτρη Παπανδρέου στο Motosport (τ.026 Σεπτ (1980) 22-23). Εκεί, μεταξύ άλλων περί λεσχών της εποχής και την ΕΛΠΑ, γίνεται πρώτη φορά πρόταση για να δημιουργηθεί «Ελληνική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας».

Άγγελος Σινάνης

Shelf Wood