Στα τεκμήρια της ενότητας Ταξιδιωτικά Λογοτεχνικά Ερευνητικά κείμενα που ακολουθούν, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να δει και να διαβάσει για τη συγγραφική δραστηριότητα και τη βιβλιογραφική παραγωγή ‘’δικών μας ανθρώπων’’, μοτοσυκλετιστών, που έγραψαν για τα ταξίδια τους, τους τόπους που γνώρισαν και θέλησαν να μοιραστούν με ένα ευρύτερο κοινό.
Εκτός από ταξιδιωτικά προβάλλονται λογοτεχνικά και άλλα βιβλία με θέμα ή μέσο τη μοτοσυκλέτα. Αρκετές από αυτές τις εκδόσεις είναι γνωστές, κάποιες άλλες, λόγω παλαιότητας είναι άγνωστες στους πολλούς, όμως όλη η βιβλιογραφία της ενότητας είναι σημαντική γιατί περιγράφει πρόσωπα, αγωνίες, τόπους και καταστάσεις της εποχής που εκδόθηκαν, κι εξ αυτού αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για κάθε νεότερο περιηγητή ή και ερευνητή.
Η παρουσίαση είναι ελεύθερη χρονολογικά. Οι παλιότερες εκδόσεις στα ελληνικά είναι οι Τελετές Μοτοσυκλέτας του Γιώργου Χρονά που εκδόθηκε στα 1982 και το θρυλικό Χωρίς εικόνες του Δημήτρη Παπανδρέου στα 1984, που περιελάβανε όλα τα editorial που είχε γράψει στο περιοδικό Motosport. Νεώτερες είναι του υπογράφοντα. Πρόκειται για μελέτες που μεταφέρουν τον αναγνώστη πολλά χρόνια πίσω και που προέκυψαν από σκέψεις, παρατηρήσεις, ταξίδια με μοτοσυκλέτα και από τη συνεργασία με τον συγχωρεμένο καθηγητή αρχιτεκτονικής Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη. Το πρώτο εκδόθηκε στα 2022 με τίτλο το τραίνο δεν σφύριξε ποτέ… με αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Βέροιας, ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το δεύτερο, του 2023 με τίτλο Τζουμερκιώτικα Κωδωνοστάσια στα ορεινά του νομού Τρικάλων, αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης με αναφορά σε έναν ιδιαίτερο τύπο καμπαναριού που έχτιζαν αποκλειστικά μαστόροι από τα μαστοροχώρια των Τζουμέρκων.
Να θυμάστε, πέραν της ποίησης, κανένα είδος του γραπτού λόγου δεν είναι περισσότερο κωδικοποιημένο από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς-τα περιηγητικά κείμενα. Η λαχτάρα του ανθρώπου να δει και μάθει για καινούργια μέρη, οι δυσκολίες που απρόβλεπτα συναντά στα ταξίδια του χαράσσονται βαθιά στη μνήμη και πολλές φορές πλάθουν μύθους. Έτσι δεν έγινε με τον Όμηρο στην Οδύσσεια που διηγείται την περιπλάνηση της επιστροφής του Οδυσσέα και των συντρόφων του στη Ιθάκη, ανάμεσα σε χώρες μακρινές και άγνωστες για την εποχή;;
Κάπως έτσι απηχούν οι περιπέτειες και οι εντυπώσεις των ταξιδιών.
Άγγελος Σινάνης