Προδιαγραφές Ασφαλείας για Κράνη

ECE 22-06 HOMOLOGATION
Το Πρότυπο Κράνους ECE 22.06 είναι μια βελτίωση του προηγούμενου ECE 22.05 και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2022 στην Ευρώπη.

Με βάση το νέο πρότυπο ECE 22.06 τα κράνη υποβάλλονται σε περισσότερες δοκιμές, όπως αντοχή σε κρούση σε συγκρούσεις υψηλής και χαμηλής ταχύτητας, δοκιμές περιστροφικής πρόσκρουσης και δοκιμές με αξεσουάρ όπως συστήματα ενδοεπικοινωνίας και αλεξήλια.

Ελέγξτε την ετικέτα στο κράνος σας και εάν οι δύο πρώτοι αριθμοί δίπλα στο σήμα E είναι 06, σημαίνει ότι το κράνος είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την προδιαγραφή ECE 22.06.

FIM FRHPhe-02
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας FIM, στην προσπάθεια δημιουργίας ασφαλέστερων κρανών για αγώνες μοτοσυκλέτας, εισήγαγε τον Ιούνιο του 2019 το πρότυπο ασφαλείας FRHPhe-01, το οποίο έγινε υποχρεωτικό σε όλους τους αγώνες ταχύτητας από τον Ιανουάριο του 2020. Σήμερα, κράνη με πιστοποίηση FIM FRHPhe-01 είναι επίσης διαθέσιμα για τους καταναλωτές.

Το παρόν πρότυπο FIM FRHPhe-01 είναι ακόμα σε ισχύ, αλλά μια νέα έκδοση, FRHPhe-02, εισήχθη τον Νοέμβριο του 2022.

Το FRHPhe-02 συνιστάται από την FIM για αγωνιστική χρήση από το 2025 και θα καταστεί υποχρεωτικό από το 2026 για τους αναβάτες FIM (εκτός από Trial, Pedelecs, SSV και αναβάτες Land Speed World Records (μόνο Streamliners)).

Το FRHPhe-02 θέτει επίσης κριτήρια για κράνη εκτός δρόμου σε αγώνες cross-country, enduro, speedway και motocross, καλύπτοντας δοκιμές περιστροφής, διείσδυσης και πρόσκρουσης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας.

Mips – M.E.D.S.
Το Mips (Multi-directional Impact Protection System) και το M.E.D.S. (Motion Energy Distribution System) είναι παρόμοια συστήματα, με πρωταρχικό στόχο και των δύο την μείωση της περιστροφικής κίνησης στο κεφάλι σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Συμπληρώνουν το κράνος με ένα στρώμα χαμηλής τριβής, σχεδιασμένο να κινείται ελαφρά σε περίπτωση πρόσκρουσης. Τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην ανακατεύθυνση της περιστροφικής κίνησης μακριά από το κεφάλι. Αυτό προορίζεται να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού του εγκεφάλου.

Για την σύνταξη του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις ακόλουθες πηγές, στις οποίες μπορείτε να βρείτε περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες.

UN Regulation No. 22 – Rev.5 – 06 series

FIM launches the Phase 2 of the FIM Racing Homologation Programme for helmets (FRHPhe-02)

FIM Racing Homologation Programme

Mips®

M.E.D.S. (Motion Energy Distribution System)